Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb orescki_sreceBolnikom z metabolnim sindromom (presnovna motnja, ki povečuje možnost srčno-žilnih bolezni), ki so uživali oreščke, se je povečal delež hormona serotonina v krvi. Pozitivni učinki uživanja surovih, nepraženih in neoluščenih oreščkov (orehi, mandlji, lešniki) so se pokazali že pri zaužitju 28 g oreščkov.

 

Serotonin, ki ga imenujejo tudi hormon sreče, pomaga pri prenosu živčnih dražljajev in zmanjšuje občutek lakote ter pripomore k ohranjanju zdravega srca. Količina serotonina v urinu je torej tesno povezana z boleznijo metabolnega sindroma. V raziskavi, kjer so ugotavljali pozitivne učinke oreščkov na srčno-žilne bolezni in presnovne motnje, je skupina 22 ljudi z metabolnim sindromom uživala oreščke 12 tednov, skupina 20 bolnikov pa oreščkov ni uživala. Izkazalo se je, da so pri bolnikih, ki so uživali oreščke zaznali višje vrednosti hormona serotonina v urinu.


Ugodna sestava oreščkov

Pozitivni učinki oreškov se skrivajo v njihovi hranljivosti in kompleksni prehranski sestavi. Surovi inorescki srece1foter.com nepraženi oreški vsebujejo veliko visoko kvalitetnih beljakovin, ki so pomembne tudi v prehrani vegetarijancev, saj ob ustrezni kombinaciji z ostalimi hranili lahko nadomestijo nekatere beljakovine v mesu. Vsebujejo tudi veliko vitaminov, mineralov, dietne vlaknine, ob tem pa ne vsebujejo glutena. Čeprav imamo ob uživanju oreščkov pogosto pomisleke, ker vsebujejo dokaj velik odstotek maščob, se ne zavedamo, da imajo te maščobe ugodno sestavo, saj vsebujejo veliko enkrat ali večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Ugotovljeno je bilo, da so se ljudje ob zaužitju manjše porcije oreščkov (npr. 7 orehov) za malico bolj nasitili in se tudi pri naslednjem večjem obroku niso prenajedali. Tako so tudi lažje vzdrževali primerno telesno težo.


Oreščki – vir kvalitetnih antioksidantov

Oreščki so bogat vir antioksidantov (polifenolov), največji antioksidativni potencial pa imajo orehi. Analize so pokazale, da imajo antioksidanti prisotni v orehih kar 2-15x višji potencial kot vitamin E, ki je tudi priznan kot dober antioksidant. Pri tem moramo biti pozorni, da za maksimalni učinek uživamo surove in nepražene oreščke, saj temperatura praženja zniža antioksidativni učinek. Dober antioksidativni potencial v oreščkih pomaga tudi pri zniževanju dejavnikov za srčno žilne bolezni, kot sta povišan krvni tlak in višji delež slabega LDL-holesterola.

 

 

 

Viri:

American Chemical Society. 2011. Benefits of nut consumption for people with abdominal obesity, high blood sugar, high blood pressure. 
http://www.sciencedaily.com

American Chemical Society. 2011. Walnuts are top nut for heart-healthy antioxidants.  http://www.sciencedaily.com

Slike: www.foter.com

 


Pripravila: Saša Rot, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org