Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb dehidracijaŽe mogoče, da tudi danes še mnogi mislijo, da voda še za čevlje ni dobra, pri tem pa pozabljajo, da približno 75 odstotkov človeškega telesa in 80 odstotkov naših možganov sestavlja ravno voda. Zato ne preseneča, da hujše oblike dehidracije lahko vodijo do upada kognitivnih funkcij (mišljenje, govor, računanje, izražanje).

 

Zadostni vnos tekočin je vitalnega pomena za zdravje človeškega organizma, kakor tudi za normalno delovanje možganov. Po mnenju nekaterih znanstvenikov je vpliv blage dehidracije, ki se lahko pojavi med vsakodnevnimi dejavnostmi pri zdravem posamezniku, na delovanje kognitivnih funkcij, spreminjanje razpoloženja in ostalih spremljajočih simptomov, še zmeraj premalo raziskano področje. V nadaljevanju predstavljamo izsledke ene od ameriških študij, s katero so ugotavljali vpliv blage dehidracije na razpoloženje in kognitivne funkcije žensk.

 

Potek eksperimenta

V študiji je sodelovalo 25 zdravih žensk s povprečno telesno kondicijo, povprečna starost je bila 23 let. dehidracija1freedigitalphotos.netOsnovo študije je predstavljal 3 dni trajajoč laboratorijski eksperiment pod kontroliranimi pogoji (temperatura in vlažnost zraka, prehranjevanje, vnos tekočin ...). Sam eksperiment je bil razdeljen na tri dele, dehidracija je bila povzročena preko telesne vadbe. Vsak dan so bile ženske izpostavljene drugačnim pogojem:

- pred telesno vadbo so zaužile kapsulo brez diuretika (placebo) in izgubo tekočin, zaradi uriniranja in potenja, so nadomestile s pitjem enake količine mineralne vode,

- pred telesno vadbo so zaužile kapsulo, ki je vsebovala diuretik, izgubo tekočin niso nadomeščale s pitjem,

- pred telesno vadbo so zaužile kapsulo, ki ni vsebovala diuretika in izguba tekočin se ni nadomeščala.

Vsaka od žensk je en dan sodelovala v enem delu eksperimenta, vrstni red sodelovanja je bil izbran naključno. Pred izvajanjem vsakega eksperimenta je bilo poskrbljeno, da so ga pričele z optimalno telesno hidracijo.

Vsak eksperiment se je pričel s 40 minut telesne vadbe – hoja po tekočem traku (hitrost 5,6 km/h in 5 % naklon) v zmerno toplem okolju, kar je povzročilo izgubo telesne mase zaradi dehidracije, ne da bi prišlo do hipertermije (povečanje telesne temperature nad normalno). Vadbi je sledilo 20 minut počitka v tihi in slabo osvetljeni sobi. Po počitku so udeleženke nadaljevale s kognitivnimi testi. Ti so bili izbrani tako, da so zajemali širok spekter preverjanja kognitivnih funkcij: budnost, čas reagiranja, sposobnost učenja, delovni spomin, logično razmišljanje. Ob tem se je spremljalo še spreminjanje razpoloženja in ostale simptome, povezane z dehidracijo. Kot dodatek in za namen primerjave, so nekatere kognitivne teste izvajale tudi med samo vadbo


Kaj so pokazali rezultati?

Kot blaga dehidracija je bila v študiji opredeljena 1,36 % povprečna izguba telesne mase. Rezultati so pokazali, da ima pri zdravih in mladih ženskah blaga dehidracija vpliv na vitalnost in utrujenost, prav tako so se povečali tudi glavoboli in težave s koncentracijo, medtem ko na ključne kognitivne sposobnosti ni imela vpliva. Študija je prav tako pokazala, da pri blagi dehidraciji prihaja do prej opisanih sprememb, tako v času zmerne vadbe, kakor tudi v fazi počitka, kar lahko vpliva na motivacijo za nadaljevanje vadbe ali ostalih aktivnosti. Avtorji študije ocenjujejo, da so dobljeni rezultati v skladu z rezultati podobne študije, ki je bila opravljena na moških (26 moških s povprečno starostjo 20 let, povprečna izguba telesne mase 2,6 %). Tudi v tej študiji so poročali o podobnih spremembah, vendar pa so bile le-te pri ženskah bolj izrazite, tako v fazi počitka kot tudi med vadbo.


Zakaj so rezultati lahko koristni?

Po mnenju avtorjev študije je, vsaj pri ženskah, pomembno vzdrževanje optimalne hidratacije organizma, da se izognejo zgoraj opisanim spremembam, saj do blage dehidracije lahko pride že med dnevnimi aktivnostmi, če redno ne uživajo zadostne količine tekočine, še posebej pa pri športnih aktivnostih v toplem ali vročem okolju. Pri ženskah lahko do rahle dehidracije prihaja tudi med posameznimi fazami menstrualnega ciklusa, v katerih se poruši ravnovesje tekočin v telesu, spreminja pa se tudi razpoloženje. Za konec priporočajo, da bi nadaljnje študije naj določile nivo dehidracije pri ženskah, ki bo že imele vpliv na kognitivne sposobnosti ter seveda, katere od njih bodo najprej oslabljene.

 

 

 

Vir:

Armstrong L. E., Ganio M. S., Casa D. J., Lee E. C., McDermott B. P., Klau J. F., Jimenez L., Le Bellego L., Chevillotte E., Lieberman H. R. 2012. Mild Dehydration Affects Mood in Healthy Young Women. The Journal of Nutrition, 142 (2)

Slike: 
http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=982

http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=2125

 

 

Pripravila: mag. Neva Malek

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org