Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb folna_kislinaŠe posebej pomembna je za nosečnice in ženske, ki načrtujejo nosečnost, saj ima pomembno vlogo pri normalnem razvoju nevralne cevi pri otroku. Nezadosten vnos lahko zato povzroči nepravilnosti pri razvoju. Najdemo jo predvsem v listnati zelenjavi, jetrih, soji in pšeničnih kalčkih.

  

Funkcije folne kisline

Pogosto se uporabljata dva imena, folna kislina in folat. Pri folni kislini gre za oksidirano obliko molekule, ki se sicer v naravi ne nahaja, lahko pa jo pridobimo kemijsko. Živila vsebujejo derivate, ki jih skupno imenujemo folati. Folati so topni v vodi. V telesu sodelujejo pri nastanku snovi, ki v telesu sodelujejo v mnogih funkcijah, to so aminokisline, karnitin, kreatin, maščobe in hormoni. Folati so udeleženi predvsem pri nastajanju novih celic in pri procesu celične delitve. Evropska agencija za varnost hrane, EFSA je za ta vitamin odobrila kar nekaj trditev, ki se lahko uporabljajo na označbah živil, ki so dober vir tega vitamina:

- prispeva k razvoju materinega tkiva med nosečnostjo

- prispeva k sintezi aminokislin

- prispeva k nastajanju krvi

- prispeva k presnovi homocisteina

- prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju

- prispeva k delovanju imunskega sistema

- prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti

- ima vlogo pri delitvi celic


Absorbcija folne kislinefolna kislina1

V črevesju se različne oblike folata razgradijo z encimi in se v kri absorbirajo v tankem črevesu. Posebno dobro se folati absorbirajo v telo, če se v živilu nahajajo v vezani obliki, npr. iz mleka, saj so vezani v beljakovinske komplekse, ki se nespremenjeni absorbirajo v zadnjem delu tankega črevesa po drugačni poti, kot nevezani folati. Pri zdravih ljudeh se v telo absorbira približno 85 % čiste folne kisline (iz obogatenih živil ali prehranskih dodatkov), absorbcija folata iz neobogatenih živil pa je približno 50 %. Biološka razpoložljivost folata je pri različnih živilih različna. Iz jajčnega rumenjaka se absorbira približno 72 % folata, iz jeter 56 %, iz pomarančnega soka 21 %, manj pa iz zelenjave (3 – 6 %) in kvasa (manj kot 1 %). V telesu se folati shranjujejo večinoma v jetrih, v drugih tkivih pa v manjši meri.


Pomanjkanje folne kisline

Pomanjkanje folata v razvitih državah prizadene približno 8 – 10 % populacije. Pomanjkanje se izraža predvsem v slabokrvnosti, nenormalnih belih krvničkah, megaloblastični anemiji, lahko pride tudi do arteroskleroze in tromboze. Zadostno uživanje folne kisline je torej pomembno za normalno krvno sliko. Folat je sicer v tesni povezavi tudi z železom in vitaminom B12, ki sta prav tako pomembna za dobro kri. Pomenjkanje pogosto spremljajo tudi depresija, nespečnost, pozabljivost, razdražljivost in celo demenca. Pri nosečnicah lahko pomanjkanje folne kisline v prehrani povzroči rojstvo otrok z motnjami v razvoju.


Predoziranje folne kisline

Folna kislina ima sicer nizko toksičnost, vendar visoki odmerki folatov lahko zakrijejo simptome megaloblastične anemije, ki nastane zaradi pomanjkanja vitamina B12. Tako lahko pride do nepovratnih posledic, zato se kot zgornja meja vnosa folata iz prehranskih dodatkov omeji na 1000 µg folne kisline dnevno. Za vnos prehranskega folata iz živil ne veljajo nikakršne omejitve.


Prehranski viri in dnevne potrebe po folni kislini

Odrasli in otroci nad 10 let potrebujejo dnevno 400 µg folatnega ekvivalenta dnevno. Pri nosečnicah in doječih materah je dnevna potreba po folatu 600 µg. 1 folatni ekvivalent ustreza 1 µg prehranskega folata oziroma 0,5 µg sintetične folne kisline.

Posebno dobri viri folata so pšenični kalčki in soja, najdemo pa ga tudi v mleku in mlečnih izdelkih, zeleni listnati zelenjavi, fižolu, polnozrnati moki, jajcih, mesu in jetrih.


Vsebnost folata v 100 g živila

 Živilo   Vsebnost folata v µg   % PDV* 
 pšenični kalčki   281  140
 trdo kuhano jajce   44  22 
 telečja jetra  253  127 
 sveža špinača  194  97 
 kuhana soja  111  56 

* PDV je priporočen dnevni vnos za odrasle, na osnovi referenčnih vrednosti za označevanje živil. Za prehranski folat znaša 200 µg.


Določena količina folatov nastaja tudi pod vplivom mikroorganizmov v črevesju, vendar za pokrivanje potreb nima bistvene vloge.

Do pomanjkanja folatov v organizmu prihaja tudi ob jemanju določenih zdravil, kot so citostatiki, antiepileptiki in sredstva proti malariji. Do pomanjkanja lahko pride tudi ob uživanju večjih količin alkohola.


Stabilnost folne kisline

Folati so občutljivi na svetlobo in toploto. Izgube ob pripravi hrane znašajo približno 35 %.

 

 

 

Viri:

Ottaway P.B. Food fortification and supplementation. ZDA, Woodhead Publishing Limited, 2008.

Kohlmeier M. Nutrient metabolism. Food science and technology international series, VB, Elsevier, 2003.

Geissler C., Powers H. Human nutrition, VB, Elsevier, 2005.

D-A-CH Referenčne vrednosti za vnos hranil (Nemško prehransko društvo, Avstrijsko prehransko društvo, Švicarsko društvo za raziskovanje prehrane, Švicarsko združenje za prehrano), Bonn, Nemčija: 2000) [1. Slovenska izdaja: 2004]

Slike: freedigitalphotos.net

 

 

 

Pripravila: Živa Korošec, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org