Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb kalijZa razliko od natrija, ki je najpogostejši element v zunajcelični tekočini, se kalij nahaja v znotrajcelični tekočini. Največ kalija najdemo v rastlinskih živilih, ki so precej bogata z njim.
 


Funkcije kalija

Kalij najdemo v tekočini, ki se nahaja znotraj celic, kjer vzdržuje normalen volumen celice in ravnotežje tekočin. Pravimo, da je osmolit. Vzdržuje normalno polarnost celic, prenos živčnih signalov, normalno delovanje srca in sodeluje pri krčenju mišic. Poleg tega skrbi tudi za prenos hranil in aktivacijo encimov. Potreben je tudi za rast celične mase, predvsem pri dojenčkih v prvih mesecih življenja, ko precej hitro rastejo.


Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, je za uporabo na označbah živil, ki so dober vir kalija odobrila uporabo naslednjih zdravstvenih trditev:

- prispeva k delovanju živčnega sistema

- ima vlogo pri delovanju mišic

- ima vlogo pri vzdrževanju normalnega krvnega tlaka


Absorbcija kalijakalij1

Kalij se v telo absorbira v tankem črevesu. V telesu se kalij nahaja znotraj celic. Telo nima zalog kalija, iz katerih bi ga lahko črpal v primeru pomanjkanja, vendar bi v primeru stradanja znotrajcelične zaloge kalija padle do nevarno nizkih koncentracij šele v nekaj tednih.


Pomanjkanje kalija

Do večjih izgub kalija lahko pride pri hudih driskah in bruhanju, ali pa ob jemanju odvajal in diuretikov, zato je v teh primerih potrebno poskrbeti za dodaten vnos. Pri pomanjkanju pride do motenj srčnega ritma (aritmije), šibkosti mišic, paralize, povišanega pH krvi (alkaloza) in pri hudih primerih tudi do smrti.


Predoziranje kalija

Pri odmerkih, višjih od 18 g, lahko pride do naraščanja kalija v plazmi, kar povzroči višji pH in s tem šibkost mišic, moteno je delovanje srca, kar lahko privede do zastoja srca in smrti. Povišan vnos kalija, ki je še v mejah normale, znižuje krvni pritisk.


Prehranski viri in dnevne potrebe po kaliju

Mladostniki in odrasli potrebujejo približno 2 g kalija dnevno, kar lahko dosežemo z običajno, mešano prehrano.

S kalijem so bogata predvsem rastlinska živila. Dobri viri kalija so npr. banane, špinača, avokado, rž in ovseni kosmiči. Nekaj ga vsebujejo tudi živila živalskega izvora. Več ga imajo ribe, najdemo pa ga tudi v mesu in mleku.

Pri pripravi hrane, predvsem pri kuhanju zelenjave v vodi, prihaja do izločanja kalija iz živil v vodo, v kateri se kuha zelenjava, saj so kalijeve soli dobro topne v vodi. Izgube kalija so pri kuhanju v vodi lahko tudi do 50 %, zato je dobro porabiti tudi vodo, v kateri smo kuhali zelenjavo, ali pa zelenjavo kuhati na sopari, da zadrži čim večjo vsebnost mineralov.


Vsebnost kalija v 100 g nekaterih živil

 Živilo   Vsebnost kalija (mg)   % PDV* 
 banane   353  18
 avokado   450  23
 špinača  449  22
 ovseni kosmiči   385  19
 konzervirana tuna   288  14
 piščančje prsi  378  19

* PDV je priporočen dnevni vnos za odrasle, na osnovi referenčnih vrednosti za označevanje živil. Za kalij znaša 2000 mg.

 

 

 

Viri:

Kohlmeier M. Nutrient metabolism. Food science and technology international series, VB, Elsevier, 2003.

D-A-CH Referenčne vrednosti za vnos hranil (Nemško prehransko društvo, Avstrijsko prehransko društvo, Švicarsko društvo za raziskovanje prehrane, Švicarsko združenje za prehrano), Bonn, Nemčija: 2000) [1. Slovenska izdaja: 2004]

www.foodcomp.dk

Slike: http://www.freedigitalphotos.net

 

 

 

Pripravila: Živa Korošec, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org