Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb kromKrom je pomemben predvsem v funkciji presnove ogljikovih hidratov. Najdemo ga predvsem v kakavu, kavi, oreščkih in polnozrnati moki. Z običajno pestro prehrano zaužijemo dovolj kroma za pokrivanje dnevnih potreb.

 


Funkcije kroma

Krom ima pomembno vlogo v presnovi ogljikovih hidratov in spodbuja delovanje inzulina. Pri dnevnem vnosu kroma, ki je manjši od 20 µg, pride do motenj glukozne tolerance, saj celice postanejo manj občutljive na inzulin.


Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, je za uporabo na živilih, ki so dober vir kroma odobrila naslednje zdravstvene trditve:

- ima vlogo pri presnovi makrohranil

- prispeva k vzdrževanju normalne ravni glukoze v krvi


Absorbcija kroma

Iz hrane se absorbira približno 0,5 – 2 % kroma. Največja možna absorbcija znaša 3 %. Absorbcijo kroma pospešuje askorbinska kislina, fitati, ki jih najdemo v rastlinah pa absorbcijo kroma zmanjšajo. V krvi je krom vezan na beljakovine, imenovane transferin, s pomočjo katerih tudi vstopa v celice. V prehranskih dodatkih pogosto najdemo kromov pikolinat, ki se v telo nekoliko bolje absorbira kakor krom iz živil, nekje do 5 %.


Pomanjkanje kromakrom1

Pri dnevnih odmerkih kroma, manjših od 20 µg se zmanjša občutljivost celic na inzulin in poraba telesnih zalog maščobe.


Predoziranje kroma

Šestvalentni krom (Cr6+), ki sicer ni biološko aktiven in ga ne najdemo v živilih kot trivalentnega kroma (Cr3+), spodbuja nastanek rakavih celic že v manjših količinah. Kromov pikolinat lahko pri večjih vnosih pospešuje tvorbo kisikovih prostih radikalov. Cr3+, ki ga najdemo v živilih je praktično nestrupen.


Prehranski viri in dnevne potrebe po kromu

Ocenjena vrednost za dnevni vnos kroma znaša za otroke nad 7 let in odrasle 30 – 100 µg. Z normalno prehrano zaužijemo dovolj kroma za pokrivanje dnevnih potreb.

Dobri prehranski viri kroma so polnozrnata moka, žita, oreščki, kakav in kava.


Vsebnost kroma v 100 g posameznih živil

 Živilo   Vsebnost kroma (µg)   % PDV* 
 kakav   173  433
 gobe  2  5 
 arašidi   8  20 
 kava  10  25 
 polnozrnata pšenična moka   2  5 
 ajda  1,4  3,5 

* PDV je priporočen dnevni vnos za odrasle, na osnovi referenčnih vrednosti za označevanje živil. Za krom znaša 40 µg.

 

 

 

Viri:

Kohlmeier M. Nutrient metabolism. Food science and technology international series, VB, Elsevier, 2003.

D-A-CH Referenčne vrednosti za vnos hranil (Nemško prehransko društvo, Avstrijsko prehransko društvo, Švicarsko društvo za raziskovanje prehrane, Švicarsko združenje za prehrano), Bonn, Nemčija: 2000) [1. Slovenska izdaja: 2004]

Slike: http://www.freedigitalphotos.net

 

 

 

Pripravila: Živa Korošec, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org