Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb manganMangan najdemo predvsem v živilih rastlinskega izvora, potrebujemo pa ga v številnih telesnih reakcijah, naše telo pa varuje tudi pred škodljivimi prostimi radikali. Potreben je tudi za zdrav hrustanec, ki je sestavni del naših sklepov.

 
 

 

Funkcije mangana

Mangan sodeluje kot koencim v številnih encimskih reakcijah, ki so potrebne za presnovo ogljikovih hidratov ter presnovo in prebavo beljakovin. Pomemben je tudi pri delovanju biotina, za regeneracijo hrustanca in pri obrambi celic pred prostimi radikali.


Absorbcija mangana

Iz hrane, ki jo zaužijemo, se v tankem črevesu absorbira približno 2 % mangana. Nekoliko višja je absorbcija iz humanega (8 %) in kravjega (2,4 %) mleka. Biorazpoložljivost oziroma absorbcijo mangana močno zavira prisotnost fitatov v istem obroku. Po krvi mangan potuje kot ion, polovica pa ga je vezanega na beljakovino transferin.

V telesu se mangan shranjuje v jetrih, kosteh, trebušni slinavki in ledvicah, v celicah pa v mitohondrijih.


Pomanjkanje manganamangan1

Pomanjkanje mangana povzroča zaostalo rast pri otrocih. Pri odraslih lahko pride do zmanjšane plodnosti, okvar skeleta in zlomov kosti, lahko pa tudi do motenj v presnovi maščob in ogljikovih hidratov. Pomanjkanje mangana je sicer zelo redko, do njega lahko pride predvsem pri ljudeh, ki so bili hranjeni parenteralno (dovajanje hranil direktno v kri).


Predoziranje mangana

Zastrupitve z manganom, ki ga zaužijemo z živili, ki vsebujejo mangan, niso znane. Uživanje velikih količin mangana iz drugih virov je lahko strupeno in povzroča tresavico (nekontrolirano tresenje mišic) in nekatere težave z mišičevjem.


Prehranski viri in dnevne potrebe po manganu

Otroci od 1. do 4. leta potrebujejo 1 – 1,5 mg mangana dnevno, od 4. do 7. leta 1,5 – 2 mg mangana dnevno, od 7. do 10. leta 2 – 3 mg dnevno, otroci nad 10 let in odrasli pa potrebujejo 2 – 5 mg mangana dnevno.

Mangan najdemo predvsem v rastlinskih živilih. Dobri viri so npr. črni čaj, oreščki, špinača in žita.

  

 EFSA je v novembru 2013 izdala novo strokovno mnenje o priporočenih vnosih mangana.

 

Viri:

Kohlmeier M. Nutrient metabolism. Food science and technology international series, VB, Elsevier, 2003.

D-A-CH Referenčne vrednosti za vnos hranil (Nemško prehransko društvo, Avstrijsko prehransko društvo, Švicarsko društvo za raziskovanje prehrane, Švicarsko združenje za prehrano), Bonn, Nemčija: 2000) [1. Slovenska izdaja: 2004]

Slike: http://www.freedigitalphotos.net

 

 

 

Pripravila: Živa Korošec, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org