Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

 thumb claKonjugirana linolna kislina se pogosto omenja v povezavi z zdravim življenjem, saj naj bi pomagala preprečevati srčno-žilne bolezni in ščitila pred rakom. Poglejmo, kakšne so njene funkcije in kje jo najdemo.

 
 


Funkcije konjugirane linolne kisline

Ime konjugirana linolna kislina (CLA) se nanaša na izomere linolne kisline. Od linolne kisline se razlikuje po zgradbi molekule in sicer v tem, da sta dve dvojni vezi v linolni kislini ločeni z dvema enojnima vezema, pri konjugirani linolni kislini pa z eno enojno vezjo.

Konjugirana linolna kislina spada med neesencialne maščobne kisline. Imela naj bi tudi potencial varovanja pred nastankom rakavih bolezni, pomagala naj bi preprečevati srčno-žilne bolezni in prispevala k uspešnejšemu hujšanju, kar pa še ni povsem potrjeno. Konjugirana linolna kislina se v telesu uporabi kot vir energije, tako kot ostale maščobne kisline. 1 g konjugirane linolne kisline ima približno 9 kcal. Za njeno popolno oksidacijo so potrebne zadostne količine tiamina, riboflavina, niacina, pantotenske kisline, karnitina, lipojske kisline, ubikinona (Q10), železa in magnezija.


Absorbcija konjugirane linolne kislinecla1

Lipaza iz žolčnih soli razgradi trigliceride, ki vsebujejo konjugirano linolno kislino. Micele se nato tvorijo spontano iz mešanice maščobnih kislin, monogliceridov, žolčnih soli in fosfolipidov. Konjugirana linolna kislina (CLA) se absorbira v telo v tankem črevesu. Po krvi se konjugirana linolna kislina prenaša s hilomikroni- lipoproteini z zelo nizko gostoto (VLDL). V telesu se konjugirana linolna kislina shranjuje v maščobnem tkivu. Njena količina v telesu je odvisna od prehranskega vnosa. Z urinom ali drugimi izločki je ne izločamo, kot tudi ne drugih maščobnih kislin.


Prehranski viri konjugirane linolne kisline

Najboljši vir CLA so maščobe prežvekovalcev. Veliko CLA vsebujejo mleko in mlečni izdelki. Vsebnost CLA v živalskih izdelkih je odvisna tudi od prehrane živali. Zanimivo je, da je količina CLA v mesu neprežvekovalcev (npr. svinj in piščancev) ter rib precej majhna. Manjše količine CLA vsebujejo tudi nekatera rastlinska olja. 

 

 Živilo   Vsebnost CLA (mg/g maščobe) 
 jagnjetina   5,6
 govedina  4,3
 teletina  2,7
 puran  2,5
 piščanec  0,9
 svinjina  0,6
 losos  0,3
 mocarela  4,9
 parmezan  3
 homogenizirano mleko   5,5 
 maslo  4,7
 jogurt  4,8
 sončnično olje  0,4
 arašidovo olje  0,2
 olivno olje  0,2

 

 

 

Vir:

Kohlmeier M. Nutrient metabolism. Food science and technology international series, VB, Elsevier, 2003.

Slike: foter.com 

 

 

 

Pripravila: Živa Korošec, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org