Prehrana

Portal prehrana je zanesljiv vir informacij in novic s področja prehrane.

Šparglji z bazilikinim pestom

sparglji bazilikin pesto

 

 

 

 

 

Pojdi na recept

thumb karnitinL-karnitin se naravno nahaja v organizmu živali in ljudi. Prisoten je skoraj v vseh celicah. Ob športni aktivnosti lahko olajša okrevanje mišic in spodbuja porabo maščob kot vira energije.
 


Vloga L- karnitina

Leta 1905 so L- karnitin prvič izolirali iz mišičnega tkiva, do leta 1960 pa so potrdili njegovo vlogo v procesu izrabljanja dolgoverižnih maščobnih kislin. Raziskave, opravljene v zadnjem času kažejo na njegovo vlogo pri pospeševanju oksidacije maščobnih kislin pri zdravih odraslih.

V celicah ima vlogo prenosa maščobnih kislin skozi membrano mitohondrijev. Pomemben je tudi pri presnovi aminokisline lizina, razvejanih aminokislin ( valina, levcina in izolevcina) ter acetil koencima A (acetil-CoA). Zadostne zaloge L- karnitina zagotavljajo stabilnost celičnih membran, ketogenezo, nastajanje uree in pretvorbo toksinov.

L- karnitin proizvaja naše telo samo. L- karnitin nastaja v jetrih, ledvicah in nekaterih drugih tkivih, v skeletnih in srčni mišici pa ne.


Absorbcija L- karnitinakarnitin1

Približno 65 – 75 % L- karnitina se absorbira iz hrane, kar poteka v tankem črevesu. Večina, kar 95 % L- karnitina se v telesu nahaja v skeletnih mišicah. Tam je shranjen kor acilkarnitin. manjše količine L- karnitina se nahajajo tudi v jetrih. Naše telo proizvede približno 20 mg L- karnitina dnevno. Za nastanek L- karnitina sta potrebni dve aminokislini, lizin in metionin in vitamin C, železo, vitamin B6 in niacin. Slaba preskrba s temi vitamini zato vpliva tudi na nastajanje L- karnitina.

Absorbcija L- karnitina je precej počasna, maksimalne koncentracije v plazmi so dosežene šele 4-6 ur po zaužitju, lahko pa tudi kasneje.


Učinki L- karnitina

Dodatek L- karnitina ima lahko pozitiven vpliv pri hujšanju, kadar je to v kombinaciji z zmanjšanim energijskim vnosom in fizično aktivnostjo, saj pospešuje izrabo maščobnih kislin. L- karnitin podpira tudi delovanje srca in srčnega utripa. Pomagal naj bi tudi ljudem, ki imajo angino pektoris, aritmijo in srčne okvare.


Prehranski viri L- karnitina

L- karnitin se nahaja v mesu, rastline ga večinoma ne vsebujejo, ali pa v izredno majhnih količinah. Ljudje z normalnim načinom prehranjevanja dodatkov ne potrebujejo, prav tako ni predpisan priporočen dnevni vnos za L- karnitin.

 

 Živilo   Vsebnost L- karnitina (mg/100 g) 
 jagnjetina   190 
 govedina  143
 svinjina  25
 perutnina  13
 ribe  3 - 10
 jajca  0,8
 gobe  2,6
 korenje   0,4
 riž    0,3
 banana, paradižnik   0,1

 

 

 

Vir:

Kohlmeier M. Nutrient metabolism. Food science and technology international series, VB, Elsevier, 2003.

 

 

 

Pripravila: Živa Korošec, univ. dipl. inž. živ. tehnol.

Iskanje:

Loading

O portalu prehrana

prehrana institut

Portal vzdržuje Inštitut za nutricionistiko, neprofitna organizacija, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem živil in hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Poleg raziskovalne dejavnosti med temeljna poslanstva inštituta sodi tudi promocija zdravega prehranjevanja, v sklopu česar deluje tudi ta spletna stran. Več o inštitutu: www.nutris.org